Jak se vyhnout potravinovým alergiím? 18.8.2023

Jak se vyhnout potravinovým alergiím?

Potravinové alergie se stávají stále běžnějším jevem. Mohou se vyskytnout při jídle, dýchání a dokonce i když se pokožka dostane do kontaktu byť jen s malým množstvím alergenu. Symptomy, které se následně vyskytnou mohou být od slabých reakcí až po takové, kde je nutnost hospitalizace. Testování pomáhá identifikovat, na které jídla je váš drobeček alergický, nicméně, pro lepší upřesnění, je dobré říci svému doktorovi, která jídla jste za poslední dny jedli.

Maminkám v rodinách, které mají v své historii ekzémy, astma a potravinové alergie je doporučeno výlučně kojit po dobu 6 měsíců. I když je nepravděpodobné, že kojení samo o sobě zabrání vzniku alergie, její závažnost se ale kojením snížit může. Kravské mléko a vejce jsou častým spouštěčem potravinových alergií, přestože děti vyrůstají právě na těchto dvou potravinách. Alergie na arašídy trvá obvykle celý život a není dosud známo, že pokud se budou Vaše děti vyhýbat jejich konzumaci, nevyvine se u nich alergie v některém stádiu jejich života. Nicméně, pokud jste alergická na arašídy, neměli byste je podávat ani svým dětem.

Zavádění příkrmů do jídelníčku dítěte se doporučuje od ukončeného 6. měsíce dítěte jako doplněk vedle kojení. Kojené děti od 6. měsíce spotřebují větší množství energie, výživných látek a vitamínů, které jim právě příkrmy vědí zajistit a jsou také ve věku, kdy potřebují zkoušet nové chutě. Zavede příkrmu v tomto věku může snížit riziko vzniku alergií. Vaše plně kojené dítě nepotřebuje dostávat příkrm před jeho 6. měsícem.

Když začnete podávat první příkrmy Vašemu dítěti, rozhodněte se pro taková jídla, které jsou nejméně pravděpodobnými alergeny: jako první kořenové zeleniny – mrkev, tuřín, brambora, pastinák, sladký brambor; později ostatní zelenina – špenát, brokolice, zelená fazolka, cuketa, květák; ovoce: jablko, hruška, banán, švestka, broskev, meruňka, avokádo (dávejte pozor na pecky v některých druzích ovocia- vyhýbejte se jejich kontaktu s dětmi); rýže resp. loupaná rýže, merlík chilský, cereálie, těstoviny / nudle z rýže, kukuřice; jehněčí, hovězí, krůtí a kuřecí maso; čočka a jiné luštěniny. Jídla mohou být připravovány z vařených rajčat ale ze začátku se určitě vyhněte čerstvým rajčatům.

Po určitém čase od zavádění prvních příkrmů, mohou být přidány do jídelníčku Vašeho dítěte, čerstvé rajčata, citrusy a bobulové ovoce.

Potraviny, které mohou vyvolat alergické reakce se mohou zavádět od 6. měsíce dítěte. Platí zásada, že by vždy měla být zavedena pouze jedna potravina, která může být alergenem, aby se dostatečně mohli vysledovat jakékoliv reakce dítěte. Potraviny, které s vysokou pravděpodobností mohou vyvolat alergickou reakci, jsou: mléko, vejce, lepek, bílá mouka, sója, ryby, měkkýši, burský ořech, lískové oříšky, semena plodů.

Symptomy alergických reakcí jsou následující:

Nárůst svědících vyrážek, otok, ekzém a dýchací potíže, ucpaný nos, chrčení, kašel. Reakce, které mohou přijít později: řídká a odpudivě zapáchající stolice; zácpa, zvracení, gastroezofageální reflux, bolesti hýždí, vyrážky v plenkové oblasti, slabé přibírání na váze, ekzém- pokud si myslíte, že vaše dítě má některé z těchto problémů, potřebujete se určitě kontaktovat s lékařem.

Každé dítě je vystaveno riziku vzniku potravinových alergií, abyste mu pomohli snížit pravděpodobnost tohoto faktu, měli byste:

Výlučně kojit 6 měsíců, zavést příkrmy od ukončeného 6. měsíce a pokračovat v kojení i po zavedení příkrmů
Zavádět jen po jedné alergenní potravině a sledovat jakékoliv alergické reakce dítěte
Mluvit se zdravotníkem předtím, než dítěti zavedete do jídelníčku arašídy, pokud na ně existovala alergie v historii vaší rodiny.

Kojení Vašeho dítěte je výborný prostředek na to, abyste mu pomohli vyhnout se potravinovým alergiím, zvláště když je výlučně kojeno prvních 6 měsíců. Odstupňované zavádění příkrmů, především takových, které jsou potenciálními alergeny Vám pomůže zjistit zda má dítě nějakou alergii. Pamatujte, že vždy je dobré dát zkontrolovat Vaše dítě pediatrovi pokud si nejste jistá, zda jsou symptomy důsledkem alergické reakce nebo jiné nemoci.