První Vánoce s Vaším děťátkem 8.12.2023

První Vánoce s Vaším děťátkem

Přichází sváteční období, a možná pro vás budou tyto Vánoce poprvé, kdy budete slavit s Vaším malým pokladem. Tyto chvíle mohou být plné radosti, ale také nových výzev. Aby Vaše první společné Vánoce byly opravdu nezapomenutelné, máme pro Vás několik tipů, jak si toto období co nejvíce užít.

Začněme dekoracemi. Přestože se může zdát, že Vaše miminko si dekorací nevšimne, senzorická stimulace může mít pozitivní vliv na jeho rozvoj. Zvolte proto jemné, bezpečné a ne příliš jasné dekorace. Můžete si i sami vytvořit měkkou a bezpečnou vánoční dekoraci, která bude sloužit nejen jako krásný doplněk, ale také jako zábavná hračka pro vaše dítě. Co třeba měkký vánoční stromeček na stěnu, který si miminko může osahat, i takovou vymoženost není těžké sehnat.

Druhým bodem je vytváření nových tradic. První Vánoce s miminkem jsou skvělou příležitostí začít nové rodinné tradice, které mohou pokračovat leta. Třeba pečení vánočních cukroví může být jednoduché, pokud si připravíte těsto dopředu a během "pečení" můžete s miminkem třeba zpívat vánoční koledy. Nebo co takhé zavést tradici čtení vánočního příběhu před spaním?

Fotografie a videa jsou dalším skvělým způsobem, jak zachytit tyto první momenty. I když se může zdát, že fotíte přespříliš, později budete vděční za každý záběr tohoto kouzelného období. Přemýšlejte o tom, jak byste mohli tyto fotky využít. Vytvořte například vánoční video nebo fotoknihu, kterou si budete moci pustit každé Vánoce a vzpomínat.

Nezapomeňte také na odpočinek. I když je lákavé strávit svátky návštěvami a aktivitami, důležité je najít čas i na odpočinek. Děti, zvláště miminka, mohou cítit stres a přepracování, což může vést k nespokojenosti a plačtivosti. Plánujte tedy své aktivity s přihlédnutím k tomu, aby bylo dostatek času pro klid a relaxaci.

Zařaďte miminko do svátečních aktivit, ale přizpůsobte je jeho potřebám. Například, místo běžného tradičního sledování vánočních filmů, což může být pro malé dítě příliš, si můžete pustit jemnou vánoční hudbu a tančit s miminkem v náručí. To může posílit vaši vzájemnou vazbu a zároveň poskytnout miminku pocit bezpečí a lásky.

Na závěr, pamatujte, že i když se snažíte vše stihnout a zařídit k dokonalosti, pravým duchem vánočních svátků je být spolu. Vychutnejte si malé momenty, jako je teplé objetí, dětský smích, a klidné chvíle strávené jen tak, "pod dekou". Tyto chvíle jsou těmi pravými dárky, které si budete pamatovat a které budou mít pro vaši rodinu skutečný význam.

Mějte úžasné, poklidné a radostné první Vánoce s Vaším malým zázrakem!